100 ani – România Modernă și rolul minorităților

100 ani – România Modernă și rolul minorităților

Importanța deschiderii față de diversitate – una din concluziile dezbaterii

100 ani – România Modernă și rolul minorităților. Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitar

Cei peste 150 de invitați prezenți la dezbaterea 100 ani – România Modernă și rolul minorităților. Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitară au analizat pe 24 septembrie, la Biblioteca Centrală Universitară București, împreună cu personalități ale vieții publice din România și din Germania, rolul pe care minoritațile naționale l-au avut în dezvoltarea României moderne, dar și oportunitățile care pot fi fructificate de acum înainte, în contextul comunității de etnici germani care trăiesc în România, în afara granițelor sau se reîntorc periodic în țară.

Astfel, cei prezenți s-au raportat atât la peisajul cultural local, cât și la proiectele în domeniul educației, subliniind importanța deschiderii față de diversitate, deschidere care trebuie să caracterizeze în continuare spațiul european.

Lucian Boia a subliniat rolul minorităților naționale în ultimul secol în ceea ce privește deschiderea spre occident, în timp ce Andrei Pleșu a vorbit despre impactul pe care reprezentanții grupurilor etnice l-au avut în sfera culturii, educației, economiei, dar și în domeniul politic, cu o apreciere specială față de generozitatea și inteligența poporului român care a știut să pună în valoare aceste oportunități. Avem cu toții, și români, și germani, o obligație față de patrimoniul german, săsesc existent în Româniaâ€, a îndemnat dl. Andrei Pleșu. Konrad Gandisch a ținut să menționeze faptul că germanii din România au fost singurii din Europa care au semnat o declarație de adeziune†creând astfel premisele unei colaborări mai bune în comparație cu alte state.

Mai mult, în cadrul evenimentului a fost prezentată campania de comunicare “Etnicii germani. 100 destine în secolul românescă”, campanie inițiată de Fundația Michael Schmidt și de Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German. Dedicată Centenarului, campania își propune să promoveze personalitățile din rândul minorității germane prin intermediul a 10 interviuri cu etnici germani, fiecare excelând într-un domeniu de activitate și nominalizând la rândul lor alte 9 personalități, precum și prin intermediul altor tactici de media relations și digital. Campania se va desfășura în perioada octombrie 2018 – februarie 2019.

Dezbaterea a fost organizată în contextul Centenarului României, la inițiativa Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.